Skip to main content

8 consells per gestionar un canvi professional

Fer un canvi professional és un desafiament, però pot ser molt més fàcil amb les estratègies, eines i recursos adequats.

A continuació, enumerem vuit consells per a gestionar una transició professional de la millor forma.

Consell 1: Comença per preguntar-te perquè vols deixar la feina actual

Si has estat pensant a deixar la teva feina ja durant algun temps, el més probable és que no siguis feliç aquí. En aquest cas, hauries de començar per preguntar-te per què vols deixar aquest treball.

Hi ha una cosa en concret que t’està produint infidelitat?

No estàs rebent el reconeixement o creixement que creus que et mereixes?

Les teves obligacions laborals ja no t’omplen?

Si és així, potser és el moment de considerar altres opcions!

Consell 2: Fes recerca

Quan es tracta de fer un canvi professional, hi ha alguns punts que has de tenir en compte. En primer lloc, fes la teva pròpia recerca.

Com mai hi ha dos canvis iguals, pots elaborar un pla que funcioni millor per a tu veient el que fan els altres. A més, cal ser realista sobre el que es pot aconseguir en un temps aproximat per a no fer de més o massa alhora. És molt important que et prenguis el teu temps i marquis el teu propi ritme: aquest punt serà crucial per a garantir l’èxit d’aquest nou canvi.

Finalment, recorda que la clau per a tenir èxit en qualsevol canvi o transició és la comunicació. Cal estar receptiu amb les persones que ens envolten i estar atent als esdeveniments que succeeixen al nostre al voltant, per a alimentar-nos d’això i poder aplicar-ho en cas necessari durant el nostre procés, o també per a prestar ajuda a algú que el necessiti.

Consell 3: Avalua’t a tu mateix: examina les teves aptituds i descobreix si estan en línia amb el que busquen les empreses

Al buscar un nou treball, assegura’t d’esbrinar quines són les aptituds i habilitats que les empreses estan buscant actualment en els seus nous empleats. Això significa que caldrà revisar i actualitzar el teu currículum.

Investiga una mica sobre el sector que t’interessa i esbrina quin tipus de treballs estan buscant. En aquest moment, també pots considerar realitzar cursos per a completar la teva formació o afegir noves aptituds perquè la teva experiència i currículum siguin molt més atractius i interessants als ulls de les empreses que estan en fase de contractació.

Consell 4: Fes networking

Durant aquest procés de canvi és essencial començar a establir contactes. Quantes més persones puguis contactar, molt millor.

1) Assistir a esdeveniments i conferències del sector. Això et permetrà conèixer gent nova. A més, podràs escoltar diferents opinions i perspectives sobre temes rellevants del teu interès.

2) Afiliar-se a organitzacions professionals. D’aquesta manera, pots connectar i contactar amb professionals del teu sector i mantenir-te sempre actualitzat amb les tendències de la indústria.

3) Estableix relacions amb persones que ja han aconseguit l’èxit en el seu camp. Demana’ls consell i orientació durant el teu moment de canvi.

Consell 5: Crea un pla

Traçar un pla pot ajudar-te a evitar males decisions si no saps el resultat de les mateixes amb certesa. En crear un pla, podràs establir i entendre de forma més clara els objectius professionals que et vols marcar i com aconseguir-los.

A més, podràs identificar problemes o possibles obstacles que s’interposin en el teu recorregut i desenvolupar estratègies per a superar-los. En dedicar-li temps a crear un pla, t’asseguraràs que el teu canvi professional sigui el més fluid possible.

Consell 6: Sigues realista en el teu anàlisi

Al considerar un canvi professional és important ser realista i ser conscient del que pots fer i esperar. Sigues honest amb tu mateix sobre els teus punts forts i els teus punts febles i no exageris amb les aptituds.

Prendre’s el temps necessari per a analitzar les opcions de canvi t’ajudarà a prendre millors decisions.

Consell 7: Tenir un pla B

No importa quanta seguretat sentis en el teu canvi professional, sempre existeix la possibilitat que alguna cosa vagi malament o senzillament no surti com ho teníem planejat. Tenir un pla B o un pla de backup t’ajudarà a estar més tranquil i serè i a mantenir les calma durant els moments més crítics.

Consell 8: Ser positiu

Quan estàs enmig d’un canvi professional, pot suposar un desafiament el fet de mantenir una actitud positiva. És molt difícil trobar el temps per a analitzar els èxits passats i estar optimista de forma continuada durant tot el procés.

No obstant això, mantenir una actitud positiva és clau perquè la transició sigui el més fluida possible.

Conclusió: un canvi professional pot ser descoratjador, però amb aquests consells pot ser una mica més fàcil.

Intenta seguir aquests consells i estaràs en el bon camí per a trobar nova feina!