Skip to main content

Com s’ha convertit Espanya en la destinació de referència per a emprenedors a Europa?

Per què Espanya està entre els països de referència per als emprenedors?

L’escena de les startups espanyoles està prosperant i creixent ràpidament. Espanya s’està convertint en una destinació atractiva tant per a emprenedors com per a inversors, amb la vibrant cultura del país i el divers ecosistema empresarial, proporcionant una gran base perquè els emprenedors posin en marxa els seus negocis.

La infraestructura digital i l’accés al capital d’Espanya, juntament amb el sistema fiscal favorable, han estat fonamentals per impulsar el creixement de les empreses emergents del país. Amb un nombre creixent de noves empreses apareixent a Espanya, és clar que el país està ben posicionat per proporcionar els recursos i oportunitats necessaris per a aquells que busquen llançar un negoci.

 

Espanya ha emergit com a líder en emprenedoria a causa de diversos factors

 • Polítiques governamentals de suport: el govern espanyol ha implementat diverses polítiques que promouen l’esperit empresarial i la innovació, com ara oferir incentius fiscals, subvencions i subsidis per a noves empreses. A més, han establert institucions com el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, que ofereix suport a emprenedors i petites empreses.
 • Accés a finançament: Espanya té una indústria de capital de risc que està en creixement, i també hi ha diversos programes i iniciatives de finançament que donen suport a les noves empreses i les petites empreses. Molts bancs espanyols ofereixen programes i serveis específics adaptats a les necessitats dels emprenedors.
 • Ecosistema de startups vibrant: Espanya té un ecosistema d’empreses emergents vibrant, amb diversos centres emergents a ciutats com Madrid, Barcelona, València i Màlaga. Aquestes ciutats ofereixen espais de treball conjunt, incubadores, acceleradors i esdeveniments de networking que faciliten la col·laboració i el creixement.
 • Mà d’obra qualificada: Espanya té una mà d’obra altament qualificada amb un enfocament fort en la innovació i la creativitat. A més, les universitats i els centres de recerca del país produeixen molts graduats als camps de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM).
 • Qualitat de vida: Espanya té una qualitat de vida alta, amb un clima càlid, un cost de vida assequible i un ric patrimoni cultural. Aquests factors el converteixen en una destinació atractiva per als empresaris que busquen iniciar i fer créixer els seus negocis.

 

Quins són els requisits per ser emprenedor a Espanya?

 • Per establir una empresa a Espanya, els ciutadans extracomunitaris han d’obtenir prèviament un visat de treball, en concret un visat d’empresari o permís de treball com a autònoms.
 • Per ser elegible per al visat d’emprenedor, cal demostrar que es té la capacitació i les qualificacions suficients per desenvolupar la idea de negoci amb èxit.
 • També caldrà un número d’identificació fiscal d’estranger (NIE), que és essencial per a qualsevol transacció fiscal a Espanya, com ara la constitució d’una empresa. És important assenyalar que el visat d’emprenedor està destinat a persones físiques que pretenguin engegar un projecte empresarial innovador i escalable a Espanya.

Si planeges iniciar una petita empresa, potser el més apropiat seria una visa de treball per compte propi. A més, com a estranger, no pots estar dins d’Espanya per sol·licitar un permís de treball, i serà el teu ocupador qui comenci el procediment de sol·licitud.

Quan es compleixi aquest requisit, hi ha diversos altres passos a seguir per registrar una empresa que serien els mateixos per a residents de la UE i fora de la UE:

 • Obrir un compte bancari: cal obrir un compte bancari, i el capital dipositat dependrà del tipus d’empresa a constituir.
 • Obtenir una Escriptura Pública de Constitució: Això s’ha de fer en presència d’un notari.
 • Triar una Constitució Legal: Els passos de constitució legal més comuns que prenen les empreses estrangeres per començar un negoci a Espanya són establir una empresa subsidiària o una sucursal.
 • Addicionalment, els empresaris han de conèixer altres obligacions i requisits, com ara obtenir un número d’identificació fiscal i registrar-se al sistema de seguretat social.

També és recomanable cercar assessorament legal i financer professional per garantir el compliment de totes les regulacions i requisits.

 

Què és la llei de startups o nòmades digitals a Espanya?

La llei de startups o nòmades digitals a Espanya, també anomenada Llei de Startup o Llei de Startups, va ser aprovada el 3 de novembre de 2022 pel Parlament espanyol després d’un llarg procés legislatiu. El seu principal objectiu és promoure la creació i el creixement d’empreses emergents, així com atraure talent i inversors internacionals al país.

Una de les disposicions clau d’aquesta llei és la Visa Nòmada Digital, que permet als nòmades digitals pagar l’impost sobre la renda de no residents en lloc de l’IRPF i gaudir d’altres beneficis. La Llei de Startups també ofereix exempcions fiscals, menys requisits burocràtics i altres incentius per a les empreses emergents. S’espera que l’aprovació de la Llei de Startups millori l’entorn emprenedor a Espanya i atregui empreses noves al país.

 

Què és una startup?

Una startup es refereix a una empresa a les primeres etapes de desenvolupament, generalment fundada per 1 a 3 emprenedors que busquen capitalitzar la demanda percebuda del mercat mitjançant el desenvolupament d’un producte, servei o plataforma viable. Les empreses emergents sovint són finançades pels seus fundadors i poden intentar atraure inversions externes abans que s’enlairin. Els fundadors d’empreses emergents somien brindar-li a la societat una cosa que necessita, però que encara no s’ha creat: generar innovació i impactar el mercat a escala.

 

El terme “startup” generalment es refereix a empreses basades en tecnologia, encara que es pot aplicar a empreses de qualsevol indústria que es troben a les primeres etapes d’operació. A més, les noves empreses generalment es caracteritzen pel seu alt potencial de creixement, enfocament innovador i potencial de disrupció d’indústries o mercats existents.

 

Per què hauries de triar Espanya per forjar el teu viatge empresarial

Espanya ofereix molts avantatges per als emprenedors, inclòs l’accés al finançament, un entorn fiscal competitiu, una infraestructura de classe mundial i una xarxa altament desenvolupada de mentors, inversors i assessors. A més, la seva vibrant escena d’inici, mà d’obra qualificada i alta qualitat de vida el converteixen en un lloc ideal per llençar i fer créixer un negoci.