Skip to main content

El pròsper futur de l’economia sostenible i l’ocupació verda d’Espanya

El pròsper potencial de l'economia sostenible i l'ocupació verda d'Espanya

A Pyou, com a part del Grup Lavoropiù, intentem millorar cada dia la nostra atenció al medi ambient, reduint el nostre impacte a la Terra. Alguns dels passos que hem fet fins ara són: plantar el nostre bosc de 600 arbres amb Treedom, que absorbirà 101.500 kg de CO₂; crear el nostre oasi de biodiversitat, mantenir la formació de ruscs amb 3BEE, eliminar tot el plàstic d’un sol ús de les nostres oficines i augmentar la quantitat de vehicles elèctrics i híbrids a la nostra flota d’automòbils.

Estem profundament compromesos amb l’exploració del potencial transformador d’una economia sostenible i els llocs de treball verds. Veiem l’economia sostenible com un impulsor poderós no només de l’administració ambiental, sinó també com una clau per desbloquejar noves vies per al creixement econòmic i l’ocupació.

Què és exactament l’economia sostenible? Una economia sostenible és un sistema econòmic equitatiu que valora i prioritza la salut ambiental, el benestar social i la prosperitat econòmica. Posa èmfasi en les pràctiques respectuoses amb el medi ambient i l’ús responsable dels recursos, i té com a objectiu reduir les emissions de carboni i els residus. Aquest model econòmic fomenta la resiliència i assegura que les generacions futures puguin prosperar en un entorn saludable.

Les ocupacions verdes, per altra banda, són rols en empreses que produeixen béns o brinden serveis que beneficien el medi ambient o conserven els recursos naturals. També inclouen feines que fan que les operacions d’una empresa siguin més respectuoses amb el medi ambient o utilitzen menys recursos naturals. Aquests llocs de treball es troben a sectors com les energies renovables, l’eficiència energètica, la gestió de residus i l’agricultura sostenible, entre d’altres.

Si ens fixem en el context espanyol, aquests dos conceptes es creuen i es poden aprofitar per generar canvis socioeconòmics significatius, particularment per als professionals sèniors d’Espanya.

L’impacte transformador al mercat laboral espanyol

S’estima que el país crea aproximadament 350.000 llocs de treball verds a l’any, ocupant el novè lloc a escala mundial en la demanda d’habilitats verdes en llocs de treball. Aquest canvi, impulsat per una transició cap a una economia sostenible, està destinat a transformar el panorama laboral del país, en particular per als professionals més sèniors, que representen gairebé el 30% de la població total aturada.

Tot i els desafiaments per accedir a noves oportunitats laborals, aquests professionals experimentats consideren que el sector de llocs de treball verds és una perspectiva atractiva. El sector verd, amb una creació d’ocupació anual de prop de 242.000 a 348.000 llocs de treball (segons dades del PINEC 2021-2030), engloba una àmplia gamma d’àrees com la mobilitat sostenible, les ciutats intel·ligents, les energies renovables, l’agricultura ecològica i el turisme sostenible.

Ascens d’Espanya al mercat mundial de llocs de treball verds

Tal com recull l’estudi “Ocupació 2030: Futur de l’Ocupació, el full de ruta per a una transició verda i justa” realitzat per Forética, Espanya és el novè país del món amb més demanda d’habilitats verdes en llocs de treball. Per això projectes com Generación SAVIA són vitals, afavorint el talent dels professionals majors de 50 anys perquè trobin oportunitats en aquest sector en auge. El projecte de la Fundació Endesa, en col·laboració amb la Fundació Máshumano, fa més de cinc anys que operatiu, potenciant l’ocupabilitat d’aquests professionals i ajudant-los a emprendre en sectors emergents com l’economia sostenible. Aquests professionals tenen el potencial de ser pioners en la transició cap a una economia sostenible, abordant el canvi climàtic i alhora estimulant el creixement econòmic i les oportunitats d’ocupació.

Quatre raons per les quals el talent sènior és essencial en les feines verdes

  • Innovació en entorns inestables: la creació de llocs de treball verds sovint requereix professionals capacitats en la gestió de processos complexos. Els professionals sèniors, amb la seva àmplia experiència laboral, tenen la capacitat de resoldre problemes i d’implementar solucions inexplorades.
  • Aprenentatge permanent: els professionals sèniors estan ben preparats per iniciar-se en nous nínxols de treball. Més del 70% de les persones grans enquestades a l’Estudi Generació SAVIA sobre els efectes de la crisi de la COVID-19 i el confinament en persones aturades majors de 50 anys van optar per invertir en formació i preparació durant els mesos de confinament.
  • Adaptació al canvi: L’adaptabilitat dels professionals sènior està avalada per la seva experiència en enfrontar-se a les noves tecnologies al llarg de la carrera. Les seves habilitats analítiques, el pensament crític i la disposició per aprendre els fan veure el canvi tecnològic com una oportunitat de creixement.
  • Rol de lideratge i mentoria: La diversitat generacional és crucial per a una cultura organitzacional empresarial efectiva. El paper de lideratge i mentoria que tenen els treballadors sèniors és fonamental per aconseguir resultats duradors en sostenibilitat.

Projectes d’Economia Sostenible Liderats per SAVIA: Talent Major de 50 anys

SAVIA ha estat testimoni d’un nombre creixent de professionals sènior que lideren projectes d’emprenedoria a l’economia sostenible. Els projectes notables inclouen The Sky Garden, una iniciativa d’Ana Atienza, de 52 anys, que té com a objectiu netejar la contaminació de la ciutat, promoure l’estalvi d’energia i donar suport al cultiu de productes orgànics a través del disseny i la implementació de sostres verds i jardins urbans. Altres exemples són el projecte Vall de Bolulla de Manuel Lencero, de 56 anys, que busca impulsar l’activitat econòmica de la comarca de la Marina Baixa a Alacant a través del cultiu sostenible de l’alvocat; i el projecte Añino Regina Merina d’Icíar Aresti, de 61 anys, que produeix i comercialitza calçat i peces 100% biològiques amb llana d’ovella merina extremenya.

Conclusió: el futur de l’economia sostenible i les feines verdes a Espanya

A mesura que Espanya emergeix de manera constant com un actor global al mercat laboral verd, el futur de la seva economia sostenible té un potencial immens. L’augment de la demanda d’habilitats verdes i l’expansió de sectors com ara l’energia renovable, la mobilitat sostenible, l’agricultura orgànica i l’ecoturisme reflecteixen un canvi prometedor cap a un futur sostenible.

Una economia sostenible a Espanya és molt més que una tendència; és un camí necessari tant per a la preservació del medi ambient com per al creixement econòmic. És una oportunitat per revolucionar les indústries, creant no només sistemes resilients sinó també econòmicament pròspers que funcionin en harmonia amb el medi ambient i no en contra.

Assolir una economia sostenible implica esforços concertats a diversos sectors i grups demogràfics. Requereix polítiques que donin suport a les tecnologies ecològiques i les pràctiques sostenibles, estratègies comercials que prioritzin la sostenibilitat i una força laboral equipada amb habilitats ecològiques. Com s’ha demostrat, els professionals sèniors d’Espanya, amb una àmplia experiència i capacitat d’adaptació, poden tenir un paper crucial en aquesta transició.

A més, l’educació i l’aprenentatge permanent seran claus per a aquesta transformació. A mesura que més professionals es capacitin en habilitats ecològiques, Espanya podrà construir una força laboral sòlida i capacitada a punt per liderar la càrrega a l’economia sostenible. També implica fomentar l’esperit emprenedor, com ho demostren els professionals sèniors que han liderat projectes sostenibles, demostrant que la innovació en sostenibilitat pot arribar a qualsevol edat.

En darrer terme, l’èxit de l’economia sostenible d’Espanya es mesurarà per la seva capacitat per equilibrar el creixement econòmic amb la preservació del medi ambient, assegurant un futur pròsper i sostenible per a les pròximes generacions. A Pyou estem entusiasmats de ser part d’aquest viatge, fomentant la comprensió i advocant per un futur on l’economia i el medi ambient prosperin junts.