
En els darrers segles, el treball ha evolucionat dràsticament i hem passat de ser una societat industrial a una basada en el coneixement. En les darreres dècades, tenim més llibertat per triar que estudiem i a quina professió ens dediquem, les feines requereixen menys esforç físic i més intel·lectual, a més molts dels avenços aconseguits en la darrera dècada es deuen al treball intel·ligent i flexible i a la creixent demanda de balanç entre la vida laboral i personal.
Què és el treball asincrònic o sense horaris?
El treball asincrònic es refereix a la feina sense horaris, en què la jornada laboral tradicional, de 9:00 a 17:00, desapareix i se’ls dona als empleats la llibertat de treballar en els horaris en què els és més convenient. Això significa que membres d’un mateix equip poden treballar a diferents franges horàries.
Algunes persones creuen que la feina asincrònica és el futur de la feina, ja que brinda més control i flexibilitat que els horaris de treball tradicionals.
Avantatges del treball sense horaris
Cada dia hi ha més empreses que contracten professionals a diferents parts del món, per la qual cosa és lògic pensar que la jornada laboral tradicional és un sistema de treball antiquat i ineficient, que no s’adapta a les realitats del mercat laboral actual.
El treball asincrònic ha guanyat popularitat en els darrers anys, ja que proporciona un entorn de treball més eficient i receptiu; i té beneficis tant per a treballadors com a empreses:
- El principal avantatge és que facilita la conciliació de la feina i la vida familiar, especialment per a les dones, pel fet que solen portar la gran càrrega de l’organització de la llar i la criança dels fills.
- També afavoreix la reducció de l‘estrès i l’ansietat, ja que els empleats poden evitar el trànsit, i el concepte d’arribar tard a l’oficina desapareix, que és un gran causant d’estrès matutí.
- Alguns treballadors descobreixen que són més creatius i productius quan tenen un cert control sobre el seu propi horari.
- Aquest tipus de treball permet que els empleats es trobin a diferents parts del món sense haver d’estar cara a cara.
- D’aquesta manera, les persones poden estalviar temps i energia perquè no s’han de desplaçar;
- i les empreses tenen accés a un nombre més gran de candidats quan vulgui cobrir una baixa o ampliar la plantilla.
- En general, els empleats troben que són més feliços quan poden treballar des de casa i trien treballar en els horaris més convenients. Això els ajudarà a ser més productius, i estar més satisfets amb el seu lloc laboral, cosa que, al cap i a la fi, redueix la rotació del personal.
Els desafiaments de la feina sense horaris
El que és cert per a uns pot resultar el contrari per a altres i també hi ha alguns riscos associats amb l’ús d’aquest tipus d’entorn de treball.
- Pot ser complicat separar el treball de la vida personal, no tenir un horari fix pot resultar una mica aclaparador, ja que requereix disciplina per estar organitzat i complir amb les tasques adjudicades.
- El treball asíncron pot ser difícil d’administrar, si no hi ha una bona planificació és possible que els empleats no tinguin prou temps per completar totes les seves tasques.
- Pot ser difícil comunicar-se entre els membres de l’equip quan la feina es duu a terme en diferents franges horàries.
- És possible que els clients no estiguin totalment satisfets si experimenten retards o problemes amb el procés.
- La visibilitat menor del treballador pot desembocar en pèrdua d’oportunitats per ascendir dins de l’empresa.
- Un altre desavantatge és que pot ser difícil fer un seguiment de les aportacions individuals en un projecte, especialment quan hi ha diverses persones treballant en un projecte simultàniament.
Tot i això, tots aquests són inconvenients menors en comparació amb els enormes beneficis que ofereix la feina sense horaris fixos.
Recomanacions per implementar satisfactòriament la jornada sense horaris fixos
Al principi, gestionar la feina sense horaris fixos pot ser un repte, però una bona planificació pot ajudar tant empreses com empleats a implementar de forma productiva aquest sistema:
- Primer cal entendre els beneficis, reducció de l’estrès, poder contractar empleats a diferents parts del món, empleats més autònoms i feliços…
- Proporcionar eines de comunicació i gestió del treball: els empleats necessitaran programes per comunicar-se, coordinar projectes, mantenir un registre de l’estat del treball, registrar les hores treballades… Hi ha molts programes que faciliten això, com ara Slack, Teams, Monday, clockme, Hibob…
- Establir franges horàries per a reunions i esdeveniments de networking.
- Recomanar als empleats que es planifiquin amb antelació un horari orientatiu per a cada setmana.
- Fomentar la comunicació per tots els canals possibles.
Conclusió: El futur del treball es basa en l’ús de treballs sense horaris
Amb l’auge de la tendència de conciliar la vida personal i laboral, el treball asincrònic s’està tornant cada cop més popular. Moltes empreses busquen adoptar el sistema perquè les converteix en més atractives en un mercat laboral tan competitiu. La llibertat, flexibilitat i independència són factors molt apreciats pels treballadors a l’hora de decidir-se per una empresa o altra. No hi ha dubte que la feina sense horaris es convertirà en el futur de la feina.