Skip to main content

L’esgotament dels empleats pot ser perjudicial per a l’empresa

L'esgotament dels empleats pot ser perjudicial per a l'empresa

L’esgotament és un estat d’esgotament emocional, mental i físic que causa estrès perllongat o repetit. Pot ser difícil de descriure, però no es considera una condició mèdica.

 • El Diccionari de Psicologia de l’APA defineix el burnout o esgotament com a “esgotament físic, emocional o mental, acompanyat de disminució de la motivació, disminució del rendiment i actituds negatives cap a un mateix i cap als altres”.
 • L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix l’esgotament com una síndrome conceptualitzada com a resultat de l’estrès laboral crònic que no s’ha manejat amb èxit.

L’esgotament és més comunament causat per problemes a la feina, però també pot aparèixer en altres àrees de la vida. Algunes de les causes comunes de l’esgotament inclouen la càrrega de treball excessiva, la manca de control sobre el mateix treball, la manca de reconeixement o recompensa per una bona feina, l’equilibri deficient entre la feina i la vida personal i els conflictes interpersonals en el treball.

 

Com sé si estic patint de burnout o esgotament?

L’esgotament pot afectar les persones físicament, mentalment i emocionalment. Els símptomes de l’esgotament poden variar de persona a persona, però els signes comuns inclouen fatiga, que pot provocar una sensació d’estar cansat tot el temps, fins i tot amb el son adequat; dificultat per completar tasques simples; i manca d’enfocament. Altres símptomes inclouen disminució de la satisfacció laboral, irritabilitat i dificultat per fer front als factors estressants.

D’acord amb Maslach, Jackson i Leiter (1996), els símptomes de l’esgotament comunament es divideixen en tres categories principals:

 • sentiments d’esgotament o esgotament de l’energia,
 • sentir-se cada vegada més distant o negatiu respecte a la feina d’un,
 • i reducció de l’eficàcia professional.

Prevenir i tractar l’esgotament sovint implica abordar les causes subjacents de l’estrès i fer canvis a la feina o l’estil de vida. Això pot incloure establir límits, cercar suport social, participar en activitats de cura personal i buscar ajuda professional si cal.

 

Què puc fer per evitar patir burnout o esgotament?

Hi ha diverses coses que podeu fer per prevenir o controlar l’esgotament:

 • Recorre a altres persones a la recerca de suport. No tingueu por de demanar ajuda quan la necessiteu.
 • Fes de l’autocura una prioritat. Fins i tot si estàs ocupat, destina el teu temps per a activitats que li ofereixin alegria i relaxació.
 • Replanteja la teva manera de veure la feina. Tracta de concentrar-te en els aspectes positius de la teva feina i troba maneres de fer-ho més significatiu.
 • Torna a avaluar les prioritats. Fa un pas enrere i pensa en el que és important per a tu. Assegureu-vos de dedicar el vostre temps i energia a les coses que més importen.
 • Prioritza l’exercici i una dieta saludable. L’exercici regular i una dieta saludable poden millorar l’estat d’ànim i els nivells d’energia.
 • Estableix i fes complir els límits entre la feina i la vida. Crea una separació clara entre la feina i el temps personal, i no deixis que la feina s’apoderi de la teva vida.
 • Escriu la llista de tasques pendents i divideix les tasques en objectius petits i assolibles. Això us pot ajudar a sentir-vos més en control de la vostra càrrega de treball i reduir l’estrès.

Recorda que l’esgotament és un problema greu i és crucial prioritzar la teva salut mental i física. Si experimentes símptomes d’esgotament, considera buscar ajuda professional d’un terapeuta o conseller.

 

Què poden fer les empreses per evitar que els seus empleats pateixin burnout o esgotament?

Els departaments de RH tenen una gran influència a la filosofia, la cultura i l’estil de gestió de l’empresa, i poden esbossar algunes estratègies que l’empresa pot implementar per evitar el desgast dels empleats:

 1. Oferir opcions, com ara temps lliure pagat addicional, horaris de treball flexibles, opcions de treball remot, dies de salut mental i una càrrega de treball més lleugera per ajudar a abordar l’esgotament al lloc de treball.
 2. Centrar-se en el benestar dels empleats mitjançant quatre dimensions: satisfacció laboral, respecte organitzacional, cura de l’ocupador i integració de la vida laboral.
 3. Proporcionar capacitació contínua als empleats, treballar amb els empleats per administrar les expectatives i fer complir les hores de feina raonables.
 4. Abordar els problemes relacionats amb la càrrega de treball, la pressió del temps i l’equilibri entre la vida laboral i personal, brindant suport, com ara la gestió de la càrrega de treball, la gestió del temps i la capacitació sobre el maneig de l’estrès i la pressió.
 5. Fomentar la retroalimentació dels empleats i oferir oportunitats regulars de comunicació per millorar l’ambient de treball i abordar qualsevol problema que pugui contribuir a l’esgotament.

Aquestes estratègies poden ajudar les empreses a crear un entorn de treball que doni suport al benestar dels empleats i redueixi el risc d’esgotament. La integració d’aquestes estratègies ajudarà les empreses a reduir la rotació de personal i fomentar empleats més motivats que produeixin millors productes i resultats per al negoci.