Skip to main content

Ocupació en ciberseguretat a Espanya

Ocupació en ciberseguretat a Espanya

Avui dia, el món laboral a Espanya està experimentant una profunda transformació, especialment al sector de la ciberseguretat. Aquesta branca de la tecnologia està adquirint una rellevància cada vegada més gran, ja que els desafiaments de la seguretat en línia, principalment en l’àmbit empresarial, són cada cop més complicats d’afrontar i s’estan generant llocs de treball en ciberseguretat. Per tant, el sector de la ciberseguretat està generant una demanda significativa de feina, així com una gran varietat de sortides professionals per a aquells que tenen els coneixements necessaris per exercir aquest tipus de feines.

 

Què és la Ciberseguretat?

La ciberseguretat és un conjunt de tècniques i eines destinades a protegir els sistemes informàtics i les dades emmagatzemades. És una àrea essencial per a la seguretat de les empreses, ja que s’encarrega de protegir informació confidencial, com les dades dels clients, d’accessos no autoritzats. La ciberseguretat es compon de diverses disciplines, com l’auditoria de seguretat de la informació, l’anàlisi de codi maliciós, el desenvolupament d’aplicacions segures, la seguretat de la xarxa, la recopilació de proves i la seguretat de la informació.

 

La importància de la ciberseguretat per a les empreses

La ciberseguretat és molt important per a les empreses, ja que els permet protegir les seves dades i sistemes contra ciberatacs. Els hackers poden accedir als sistemes d’una empresa per robar informació o destruir dades, cosa que pot tenir conseqüències greus per a l’empresa. Per tant, la ciberseguretat és essencial per garantir la seguretat dels sistemes i de les dades d’una empresa.

 

La ciberseguretat: demanda de feina real a Espanya

Actualment, hi ha una gran demanda de professionals de la ciberseguretat a Espanya, ja que aquesta disciplina és cada cop més rellevant en l’àmbit empresarial. Aquesta tendència s’ha vist afavorida pel fet que cada cop més empreses estan adoptant la tecnologia per millorar els seus processos de negoci, cosa que alhora ha augmentat la demanda de professionals de la ciberseguretat.

 

Incibe (L’institut Nacional de Ciberseguretat) ha realitzat un estudi que indica que el 2021 Espanya tenia una força laboral propera als 149.774 treballadors al camp de la ciberseguretat, amb una bretxa de talent estimada de 24.119. Com a resultat, el govern espanyol s’ha compromès a abordar el desafiament d’identificar, atreure, desenvolupar i retenir el talent en aquesta àrea. Per això, INCIBE ha emprès un procés d’anàlisi i diagnòstic del talent en ciberseguretat, alineat amb el Pla Estratègic 2021-2025. L’objectiu d’aquest procés és promoure i detectar el talent en ciberseguretat, així com generar coneixements sobre la matèria.

 

Les dades del 2021 indiquen que hi havia 39.072 professionals buscant feina en ciberseguretat, i s’espera que augmenti fins als 42.283 el 2024. Aquest mateix any, s’estima que es necessitaran 83.000 professionals per cobrir les posicions requerides a l’àrea. Això mostra la importància de comptar amb persones amb experiència i coneixements en aquesta àrea. Tot i això, el 40,1% de les empreses consultades afirma que reubiquen el talent d’altres departaments cap a ciberseguretat, i només el 20% dels llocs interns rep formació o posseeixen els coneixements necessaris per exercir-los.

 

Quins tipus d’oportunitats professionals a Ciberseguretat podeu trobar: feines i sous a Espanya

Actualment, hi ha moltes sortides professionals al sector de la ciberseguretat a Espanya, com:

 • Analista de seguretat de la informació: s’encarrega d’identificar i mitigar riscs de seguretat a una empresa.
 • Auditor de seguretat: avalua i monitora els sistemes de seguretat d’una empresa.
 • Administrador de seguretat: s’encarrega d’implementar i mantenir plans de seguretat d’una empresa.
 • Investigador de codi maliciós: analitza el codi maliciós (programari maliciós) per determinar-ne l’origen i els objectius.
 • Consultor de seguretat: assessora les empreses sobre com millorar els seus sistemes de seguretat.

Els salaris en aquest sector varien àmpliament, depenent de l’experiència i el nivell d’habilitat del professional. Els professionals amb gran experiència i habilitats tècniques poden guanyar fins a 70.000 euros l’any.

 

Quina és la formació necessària per treballar en ciberseguretat?

Per treballar a la ciberseguretat, cal comptar amb una formació específica en l’àmbit de la informàtica i la seguretat de la informació. A més, és recomanable tenir alguns coneixements previs en àrees com xarxes, programació, anàlisi de codi maliciós, auditoria de seguretat, etc.

Hi ha una gran varietat de programes de formació en ciberseguretat a Espanya, entre ells els cursos de formació professional de grau mitjà:

 • Administració de sistemes informàtics en xarxa.
 • Sistemes Microinformàtics i Xarxes a distància.
 • Sistemes Microinformàtics i Xarxes amb especialitat en Iniciació a la Computació Quàntica.
 • Tècnic en Sistemes Microinformàtics i Xarxes (Especialització en Videojocs i Multimèdia).

 

També podeu trobar cursos de formació professional de grau superior:

 • CFGS en Administració de Sistemes i Xarxes amb perfil Ciberseguretat.
 • Grau Superior en Comerç Internacional + Especialista en Noves Tecnologies aplicades a l’Empresa.
 • Grau Superior en Comerç Internacional + Especialista en Data Analytics i Machine Learning.
 • Cicle Formatiu de Grau Superior en Sistemes de Telecomunicació i Informàtics.
 • Cicle formatiu de grau superior en desenvolupament d’aplicacions multiplataforma.

 

Quan ens referim a graus universitaris, a Espanya encara no hi ha moltes opcions, hi ha universitats que són pioneres al territori com la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED), la Universitat de La Rioja (UNIR), la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), Universitat Europea. En general, l’oferta és més limitada si ho comparem amb altres països. Però sempre pots fer un grau en temàtiques afins i especialitzar-te amb un postgrau o màster més específic:

 • Grau en Enginyeria de la Ciberseguretat a la Universitat Rey Juan Carlos.
 • Grau en Gestió de la Ciberseguretat a la Universitat Francisco de Vitoria.
 • Grau en Ciberseguretat de la Universitat Internacional de La Rioja
 • Grau en Enginyeria de la Ciberseguretat Online a la Universitat Europea.
 • Enginyeria Informàtica
 • Enginyeria de Telecomunicacions
 • Grau en enginyeria telemàtica (xarxes i tecnologies d’Internet)
 • Màster Universitari en Ciberseguretat, a la Universitat Politècnica de Catalunya 

Pots buscar informació sobre els diferents graus universitaris a Espanya, notes de talls i universitats on s’ofereixen.

 

És important que la formació que facis et permeti obtenir Certificació oficial per a professionals:

 • Certificació d’auditor de sistemes d’informació (CISA)
 • Certificat de Cybersecurity Nexus (CSX), atorgats per ISACA,
 • Certificat CISSP: seguretat i gestió de riscos.
 • Certificat CISM: gestió de seguretat d’una empresa.
 • Certificat CEH: identificació de vulnerabilitats i fallades usant les tècniques de el hackeig, però ajustant-se a la legalitat.
 • Certificat CRISC: identificació de riscos TI, avaluació, mitigació i resposta i monitoratge.

Aquestes certificacions i les entitats que les emeten estan reconegudes a escala internacional, cosa que t’ajudarà a l’hora d’entrar al món laboral.

 

Conclusió

El sector de la ciberseguretat experimenta una important transformació a Espanya. Això és degut a la creixent demanda de professionals especialitzats en aquesta àrea, ja que la seguretat de la informació s’ha convertit en una prioritat per a les empreses. Per tant, la ciberseguretat s’està convertint en una professió cada cop més atractiva al món laboral espanyol, amb una àmplia varietat de sortides professionals i salaris competitius.