Skip to main content

“Office space” i el secret d’un negoci amb èxit: empleats compromesos!

Office Space - engaged employees

“Office space” (1999), és una pel·lícula de comèdia americana dirigida per Mike Judge. Explica la història d’enginyers de programes acomiadats de les seves feines a principis de la dècada de 1990. Després comencen una empresa de videojocs, que fa fallida després de tres anys.

Peter Gibbons (Ron Livingstone) és un programador desconnectat atrapat en un treball d’oficina esquinçador ple d’activitats diàries sense sentit i inútils. Hi ha moltes coses per les quals no et pot agradar el personatge de Peter: paperassa excessiva, escriptoris incòmodes i reducció de personal rutinària. L’equip gairebé sempre està desmotivat, es fomenten les hores extra i són obligatòries. Per a sobreviure en el seu nou treball, Mike ha d’aprendre a tenir èxit en els negocis.

La lectura dels treballadors comuns d’aquesta pel·lícula va obtenir seguidors de culte dins d’aquest camp. Així i tot, també aborda l’estrès de la vida corporativa. Ha estat elogiat pels seus personatges i com usa l’humor per a examinar la mundanitat de la vida d’oficina.

“Office Space” va ser un fracàs de taquilla. Tot i així, després d’algunes retransmissions en Comedy Central, es van vendre en format vídeo i avui dia s’ha convertit en una pel·lícula de culte. Diverses escenes de la pel·lícula ara són memes d’Internet (una escena en la qual els personatges trenquen sistemàticament una impressora que no funciona ha estat molt parodiada).

Lliçó per a RH

Els professionals de recursos humans poden aprendre molt d’aquesta pel·lícula, inclosa la importància de crear un entorn que sigui còmode i propici per a la productivitat a través d’empleats compromesos. Si hi ha un tema central en la pel·lícula, és com els comportaments d’un cap tirànic poden afectar negativament una empresa.

“Office Space” també és efectiu per a representar les conseqüències de la desconnexió en el treball.

La pel·lícula mostra com la burocràcia corporativa (amb la consegüent desvinculació) té un impacte en la motivació i la moral dels empleats. És un recordatori per als executius de recursos humans sobre el que no s’ha de fer en predicar maneres d’enfortir i millorar el compromís dels empleats d’una empresa, la qual cosa porta a una major productivitat.

Una última lliçó per al personal de RH és la importància de la creació de connexions: inicialment, Peter es resisteix a establir contactes amb els seus companys de treball. No obstant això, després de fer algunes connexions i treballar junts en projectes, s’adona que té més en comú amb ells del que pensava. Mitjançant la creació de xarxes i la construcció de relacions amb col·legues, la situació millora dràsticament.

Conclusió

“Office Space” és una gran pel·lícula que pot ensenyar molt als professionals de recursos humans sobre la vida i els negocis. També és una mirada emocionant a com algunes persones aconsegueixen tenir èxit fins i tot quan tot sembla estar en contra seva.