Skip to main content

Per què és bona idea externalitzar els Recursos Humans de la teva empresa?

Per què és bona idea externalitzar els Recursos Humans de la teva empresa?

Externalitzar els Recursos Humans és una decisió important per a qualsevol empresa i pot comportar dubtes i pors associades. De vegades ens costa deixar anar el control i delegar perquè ens preocupa el que pugui passar a la nostra empresa, que no es prenguin les decisions correctes; també ens pot inquietar que la persona a qui deleguem no sigui capaç de lliurar un resultat de la mateixa qualitat que faríem nosaltres mateixos. Aquesta és una por molt comuna i real, no només en empreses petites i familiars, sinó que també es fa en empreses més grans.

De vegades certes figures tendeixen a acumular massa responsabilitats i els resulta impossible abastar-les totes, cosa que deriva en un bloqueig o inactivitat en molts processos fonamentals perquè l’empresa pugui créixer i continuar amb un ritme àgil la seva presa de decisions.

Un altre problema comú és pensar que tasques que no desenvolupem de manera habitual són més senzilles del que en realitat són. Per exemple, el procés de contractació d’un empleat nou. Hi haurà gent que creurà que només consisteix a llegir currículums i concertar entrevistes.

Però un professional dels recursos humans sap que és un procés que pot fer de dues setmanes a sis mesos, depenent dels requisits i de l’especialització necessària. Aquest professional de recursos humans sabrà veure en un currículum indicadors que per a l’ull no expert passarien desapercebuts; sabrà com comprovar que la informació sigui fefaent, durant l’entrevista sabrà fer preguntes que descobreixin el potencial del candidat, també coneixerà les implicacions dels acords que es facin amb els candidats, els convenis col·lectius de cada sector, les clàusules que s’haurien d’incorporar a cada contracte; i també podrà aconsellar-nos en els processos posteriors a la contractació.

De vegades externalitzar els recursos humans d’una empresa pot resultar aclaparador, però a la llarga pot suposar un gran benefici per a l’empresa.

 

Aspectes positius d’Externalitzar els Recursos Humans de la teva empresa

Hi ha diverses raons per les quals una empresa podria considerar Externalitzar els Recursos Humans, entre elles:

  • Manca d’experiència interna: si una empresa no té l’experiència o els recursos necessaris per administrar de manera efectiva les tasques de recursos humans, la subcontractació pot ser una bona opció.
  • Estalvi de costs: la subcontractació de recursos humans pot ser més rendible que contractar i capacitar un equip de recursos humans dedicat, especialment per a les petites empreses.
  • Augmentar l’eficiència: un proveïdor de recursos humans extern pot aportar un nivell d’eficiència i eficàcia a les tasques de recursos humans que pot ser difícil d’aconseguir internament.
  • Accés a serveis especialitzats: un proveïdor extern de recursos humans pot oferir serveis especialitzats, com ara beneficis per a empleats o compliment de la llei laboral, que una empresa pot no tenir l’experiència per manejar internament.
  • Flexibilitat: la subcontractació de recursos humans permet a una empresa escalar els seus recursos de recursos humans segons calgui, proporcionant flexibilitat i agilitat.
  • Contactes amb candidats a camps tècnics o científics: Hi ha firmes de recursos humans que s’especialitzen en diferents sectors, i disposen de llistes de candidats adequats. Per tant, si la teva empresa necessita candidats amb un perfil molt tècnic, experts en tecnologia, biotecnologia, programadors en llenguatges específics, sempre serà més eficaç que una empresa de recursos humans experta en aquest sector et faciliti les introduccions amb els teus futurs empleats.

 

El nostre consell

És important que les empreses considerin amb cura els possibles riscos d’externalitzar els recursos humans i prenguin mesures per mitigar aquests riscos, com ara tenir contractes sòlids i mantenir una comunicació efectiva amb el proveïdor extern de recursos humans. En general, l’externalització de recursos humans pot ser una bona opció per a les empreses que no tenen l’experiència o els recursos necessaris per administrar de manera efectiva les tasques de recursos humans, o que volen millorar l’eficiència, accedir a serveis especialitzats o aconseguir estalvis de costos.