Skip to main content

Per què prendre vacances és important per als seus empleats

Impactes positius de les vacances per a les empreses

Les vacances no són un luxe, no s’haurien de veure com una imposició legal sobre l’empresa, sinó com una necessitat tant per al treballador com per a l’ocupador.

A la majoria de països desenvolupats, com Austràlia, Àustria, Dinamarca, Suècia, França, el Regne Unit, Espanya, Suïssa i Itàlia, els treballadors obtenen un mínim legal de 20 a 25 dies de vacances pagades cada any. En contrast, als Estats Units, és l’únic país entre els membres de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) on no s’estableix l’obligatorietat d’oferir temps lliure pagat als treballadors.

Segons un estudi de Project: Time Off, el 52% dels treballadors nord-americans no van prendre vacances durant el 2018. Això té un impacte negatiu per als treballadors, les empreses i l’economia del país.

 

Impactes positius de les vacances per a les empreses

Els impactes positius de les vacances per a les empreses són molts i variats. En primer lloc, les vacances permeten als treballadors descansar, recarregar les piles i incorporar-se al lloc de treball amb energies renovades. Això vol dir que, en tornar a la feina, estaran més disposats i productius.


Increment de la productivita
t: Després de les vacances, els treballadors estan descansats i llestos per començar una nova etapa laboral. La productivitat és un dels principals avantatges de prendre temps lliure. L’estudi An Assessment of Paid Time Off in the US. realitzat el 2004 per l’empresa de consultoria Oxford Economics va trobar que el 75% dels gerents generalment opinaven que tornaven a ser més productius després de passar unes vacances. També es va trobar que el 50% dels gerents van dir que estaven més concentrats després del descans.


Les vacances promouen la creativitat
: Un descans ben merescut pot ajudar els treballadors a tenir noves idees i perspectives per abordar els problemes al lloc de treball.


Millora de la salut dels empleats:
Diversos estudis han demostrat que fer vacances té un impacte positiu en la salut física i mental dels treballadors. Una de les malalties més importants causades per la feina és l’estrès. L’estrès crònic pot conduir a problemes de salut, com ara ansietat, depressió, atacs de pànic, insomni i fins i tot malalties cardíaques.


Reducció de malalties cardiovasculars
: Segons l’Organització Mundial de la Salut i l’Organització Internacional del Treball, treballar moltes hores va contribuir a 745.000 accidents cerebrovasculars i morts per cardiopatia isquèmica el 2016, un augment del 29 % des del 2000. L’estudi Increased mortality despite successful multifactorial cardiovascular risk reduction in healthy men, dut a terme per la Universitat de Finlàndia, va concloure que aquells que prenien unes vacances de menys de tres setmanes tenien un 37% més probabilitats de morir per malalties del cor.


Reducció de l’esgotament laboral
: Les vacances permeten als treballadors descansar i desconnectar, separar la vida personal i laboral. D’aquesta manera, els treballadors poden evitar el burnout o esgotament, una condició que es caracteritza per la pèrdua d’entusiasme per la feina, la sensació de fracàs i el cansament extrem, i moltes vegades desemboca en baixes per malaltia o l’abandonament d’aquesta feina.


Un altre impacte positiu és que, a conseqüència de les vacances,
els treballadors solen estar més contents i satisfets amb la seva vida laboral. Això es tradueix en una menor rotació de personal i, per tant, en un estalvi de costos per a l’empresa. Així mateix, un equip de treballadors satisfets és més productiu i eficient.

 

Consells per ajudar els empleats a prendre les seves vacances:

En principal pas és eliminar les actituds amb què es descoratja l’empleat a prendre les vacances.

  • Els gerents haurien d’assegurar al seu equip que no s’han de sentir malament per prendre temps lliure i que, com a gerent, els encoratja a prendre’s temps lliure.
  • Des de gerència cal fomentar el missatge que les persones productives i d’alt rendiment es prenen temps fora de la feina.
  • Els gerents haurien de predicar amb l’exemple i prendre les vacances anuals regularment.
  • És aconsellable reformular el concepte de “vacances” o “dies de festa”, i presentar el temps lliure com una oportunitat per recarregar o revitalitzar-se.
  • Establir plans per reassignar la feina mentre els empleats estan de fora. Això ajudarà a reduir la preocupació que en tornar tindran una càrrega de treball encara més gran.
  • Des de l’empresa també cal ressaltar la importància que els treballadors no haurien d’estar pendents de la feina quan no estan treballant. Això significa encoratjar les persones a apagar el telèfon del treball i ignorar el correu electrònic del treball durant el temps lliure.

Per sobre de tot, cal recordar que les vacances anuals no són un extra opcional. Tots els treballadors tenen dret legal a prendre aquest temps, i és rellevant per a la salut i el benestar.