Skip to main content

Què és el Social Recruiting?

Social Recruiting is a strategy to find, attract and hire talent more efficiently, using social networks and websites.

Què és el Social Recruiting?

El Social Recruiting és una estratègia emprada per les empreses per buscar, atraure i contractar talent de forma més eficient, emprant les xarxes socials i llocs web com a eines principals. Es tracta d’una tècnica de selecció de personal que està guanyant més terreny al món laboral, i és que ofereix nombrosos avantatges i interessants beneficis.

En un món regit per la tecnologia digital, sembla una obvietat buscar candidats a les xarxes socials, especialment entre les generacions més joves, però és una tendència relativament nova. El Social Recruiting és una tendència en auge que no deixa de guanyar terreny, i que cada cop és més usada per les empreses de tot el món. Un estudi recent assenyala que el 94% de les empreses fan servir aquest mitjà per buscar candidats, i el nombre d’empreses que ho fan de manera activa s’incrementarà encara més els anys vinents.

 

Quan es tracta d’estadístiques sobre el reclutament social, no hi ha gaires dades específiques, com altres àrees de les xarxes socials. No obstant això, aquestes poques xifres justifiquen el reclutament a les xarxes socials.

  • Segons Glassdoor, el 79% dels sol·licitants d’ocupació fan servir les xarxes socials en la recerca de feina.
  • D’acord amb el que publica CareerArc, els cercadors d’ocupació classifiquen les xarxes socials i les xarxes professionals com el recurs de cerca de feina més útil en comparació amb les borses de treball, els anuncis d’ocupació, les agències de contractació i els esdeveniments de contractació.
  • SHRM afirma que el reclutament a través de les xarxes socials està creixent, amb el 84% de les organitzacions fent-lo servir actualment i el 9% planeja utilitzar-lo en el futur pròxim.
  • MarketingSherpa diu que almenys el 58% dels consumidors nord-americans fan servir les xarxes socials per seguir marques.
  • CareerProfiles assegura que el 73% dels millennials (grup d’edat de 18 a 34 anys) va trobar el seu darrer lloc de feina a través d’una plataforma de xarxes socials.
  • Betterteam ens explica que el 80% dels ocupadors diuen que el reclutament social els ajuda a trobar candidats passius.
  • Betterteam també afirma que el 70% dels gerents de contractació diuen que han contractat amb èxit a les xarxes socials.
  • Apollo Technical ha publicat que més del 50% dels graduats universitaris fan servir LinkedIn.
  • LinkedIn  ha anunciat que 40 milions de persones busquen feina a LinkedIn setmanalment.
  • The Harris Poll diu que el 67% dels ocupadors fan servir les xarxes socials per buscar candidats.

 

Les xarxes socials són molt versàtils, no només pots donar a conèixer a la teva empresa, sinó que també pots utilitzar-les per publicar ofertes de feina, comunicar-te amb candidats potencials, fer que altres suggereixin a persones i els etiquetin a través de publicacions a xarxes socials, i investigar candidats, etc. Això sens dubte ha canviat les estratègies de reclutament i contractació.

Quines són les xarxes més usades per al Social Recruiting?

Hi ha nombroses eines a través de les quals es pot dur a terme el Social Recruiting. En primer lloc, cal destacar les xarxes socials, que són una de les principals vies de comunicació fetes servir en aquesta tècnica. LinkedIn, Facebook, Twitter i Instagram són les xarxes socials més fetes servir per a aquest fi. Una altra de les eines emprades al Social Recruiting són els llocs web especialitzats en ofertes de feina, com Indeed, Infojobs o Monster.

 

Quins avantatges ofereix el Social Recruiting per a les empreses?

L’exercici de Social Recruiting ofereix nombrosos beneficis per a empreses, en primer lloc, permet una difusió més gran de les ofertes de feina, cosa que es tradueix en un augment de les possibilitats de trobar el candidat ideal. Les empreses també poden arribar a candidats que no estan buscant feina de forma activa, però que es poden plantejar un canvi d’ocupador si se’ls presenta una nova i interessant oportunitat.

A més, aquesta tècnica suposa un estalvi de temps i de costos, ja que les empreses poden arribar a un nombre més gran de candidats de forma més eficient i més barata.

Es reforça la marca, en invertir temps a crear contingut per a les xarxes socials, la presència digital de l’empresa augmenta generant més prestigi i visibilitat.

Un altre dels beneficis del Social Recruiting és que permet obtenir informació rellevant sobre els candidats, ja que les xarxes socials solen ser un bon reflex de la personalitat i perfil professional d’una persona.

Així mateix, aquesta tècnica fomenta la transparència en el procés de selecció de personal, fet que suposa un avantatge tant per a les empreses com per als candidats.

 

Quins avantatges ofereix el Social Recruiting per a candidats?

El Social Recruiting també ofereix nombrosos avantatges per als candidats. En primer lloc, les empreses poden difondre més fàcilment i a menor cost les ofertes de feina, cosa que es tradueix en un augment d’ofertes de feina disponibles i, per tant, un augment en les possibilitats de trobar la feina més adequada i que s’ajusti més al perfil. També facilita que els possibles candidats puguin presentar la candidatura més fàcilment i establir comunicació amb l’empresa. A més, el Social Recruiting fomenta la transparència en el procés de selecció de personal, cosa que permet als candidats conèixer de forma més clara i detallada les expectatives i requisits de l’empresa. Així mateix, aquesta tècnica permet obtenir informació rellevant sobre les empreses, cosa que facilita la presa de decisions a l’hora de buscar feina.

 

Quines estratègies de Social Recruiting podem aplicar?

Hi ha nombroses estratègies de Social Recruiting que les empreses poden utilitzar per trobar talent en línia. Primer haurem de crear una presència en línia, crear una pàgina web d’empresa és fonamental, a continuació, hauríem de definir quin públic volem atraure i investigar a quines xarxes socials es congreguen. És possible que perfils molt tècnics o específics es congreguin a xarxes molt concretes.

En funció dels nostres objectius i audiència, crearem perfils professionals a les principals xarxes socials, especialment LinkedIn, que és la xarxa social més gran destinada a les relacions professionals. De les xarxes socials més generals també es pot considerar tenir perfils actualitzats a Facebook, Twitter o Instagram per produir una presència en línia i interactuar en grups relacionats amb indústries específiques.

Una altra estratègia és publicar ofertes de feina a llocs web especialitzats en la recerca de feina, com Indeed, Infojobs o Monster. Unir-se a aquests fòrums i blocs de feina i difondre ofertes de feina, així com per interactuar directament amb els candidats, pot resultar molt rendible i eficient.

Registrar-se en aquestes xarxes socials i compartir ofertes de feina és el primer pas, com a empresa hem de tenir un objectiu, una visió i compartir amb la nostra audiència el nostre missatge. Per això també haurem de tenir una estratègia de contingut, ser constant, difondre els nostres articles i afegir valor a la nostra audiència. Sense oblidar-nos d’analitzar la interacció de la nostra audiència amb els nostres perfils, el trànsit que generem a la nostra pàgina web i a les nostres xarxes socials.

Cal no oblidar que els nostres empleats actuals poden ser els nostres millors ambaixadors, poden compartir el contingut que la publiquem, i així exercir com a prova social o influències sobre el seu entorn.

Per acabar hi ha alguns dels programes que ens poden facilitar la implementació i execució de la nostra estratègia de Social Recruiting com Manatal, Lever, Recruiterbox, Jobvite entre d’altres.

 

Així que mai és tard per aplicar Social Recruiting a les teves estratègies de cerca de personal per a la teva empresa.