
Des de la seva creació el 2003, LinkedIn s’ha convertit en la xarxa professional més gran del món, amb més de 830 milions de membres registrats a més de 200 països el febrer del 2022. És una plataforma poderosa que permet als usuaris connectar-se entre si, compartir idees i oportunitats; i construir relacions. Per a molts usuaris, LinkedIn és una eina essencial per establir contactes, cercar feina i desenvolupar negocis.
Tot i els seus molts avantatges i que les seves funcionalitats són cada cop més i més grans, LinkedIn s’enfronta ara a un conflicte, respecte a l’autenticitat dels seus perfils. Aquest problema es va veure agreujat pel fet que LinkedIn no tenia un procés de verificació de perfils de confiança, cosa que facilitava que la gent pogués crear comptes falsos.
Per què es creen perfils falsos a LinkedIn?
Hi ha diverses raons per les quals algú podria generar un perfil fals a LinkedIn. Algunes persones ho fan per millorar les pròpies credencials afegint informació falsa sobre la seva educació o experiència laboral. Altres produeixen perfils falsos amb fins de spam o estafa. Qualsevol que sigui la raó, els perfils falsos poden danyar la credibilitat de LinkedIn com a plataforma i causar problemes als usuaris que intenten establir connexions genuïnes.
Aquestes són les principals raons per les quals hi ha perfils falsos de LinkedIn:
- Per recopilar adreces de correu electrònic
- Per vendre i oferir serveis
- Per obtenir patrocinis
- Per crear una imatge positiva
- Per connectar-se amb persones, que normalment no podrien connectar-se
- Per accedir a grups restringits
- Per espiar la competència
- Per generar clients potencials
- Per construir una base de dades de persones seleccionades
Les empreses també utilitzen perfils falsos a LinkedIn?
Pot ser difícil d’identificar, però algunes empreses creen perfils falsos amb fins de màrqueting o contractació. Per a alguns grups i empreses, aquests perfils falsos es converteixen en la manera com obtenen benefici econòmic. Extreuen perfils i venen les dades a altres empreses, que alhora utilitzen aquestes dades per al mapatge de talents o per produir llistes de persones a les quals dirigir-se amb propostes comercials o oportunitats d’inversió.
Com detectar un perfil de LinkedIn fals
Els perfils falsos sempre formaran part de qualsevol xarxa social perquè són una manera fàcil de guanyar diners i per obtenir informació sobre la competència o del mercat. A continuació t’anomenem alguns indicis que haurien d’alertar-te sobre la possibilitat de trobar-te davant de perfils falsos:
- Perfil amb molt poques connexions
- La foto de perfil és poc professional o genèrica
- La informació del perfil és vaga o incompleta
- El perfil té pocs avals o recomanacions
Si trobes un perfil que sospites que pugui ser fals, pots reportar aquesta informació a LinkedIn.
Què fa LinkedIn per evitar perfils falsos?
L’agost del 2019, LinkedIn va publicar una actualització en què descriu com lluita amb èxit contra els perfils falsos aquests perfils que apareixen a la xarxa. Entre gener i juny del 2019, es van prendre mesures contra 21,6 milions de perfils falsos, cosa que va fer que s’evités la creació de 19,5 milions de comptes falsos en el moment del registre i es van restringir dos milions de comptes falsos abans que els membres les denunciessin. A més, van bloquejar 67.000 comptes més després que membres informessin de perfils sospitosos.
LinkedIn està introduint noves funcions per ajudar els usuaris a detectar comptes falsos. La companyia diu que el 96% dels comptes falsos ja s’eliminen mitjançant defenses automatitzades, però les noves funcions donaran als usuaris més control sobre amb qui interactuen a la plataforma.
LinkedIn també està implementant la capacitat de verificar perfils utilitzant una adreça de correu electrònic o un número de telèfon de la feina. LinkedIn presenta una nova secció “Sobre aquest perfil” que permetrà mostrar als usuaris quan es va crear i actualitzar per última vegada un compte, així com si es va verificar mitjançant un correu electrònic o un número de telèfon del treball.
LinkedIn també està introduint una nova alerta “d’activitat sospitosa” en un intent de millorar la seva tecnologia per detectar i eliminar comptes usant fotos de perfil generades per IA.
A tall de conclusió, els perfils falsos de LinkedIn poden no desaparèixer del tot, motiu pel qual els usuaris han d’anar amb compte en rebre sol·licituds d’estranys.